Överlåtelseavtal lägenhet

Kontrakt bostadsrätt

När köpare och säljare har enats om priset och villkoren för överlåtelsen, är nästa steg att formalisera överenskommelsen. Men kom ihåg: Inget är klart förrän avtalen är undertecknade. Signaturerna skall vara med penna på papper, för i bostadsaffärer räcker inte muntliga löften eller digitala signaturer. Innan ni skriver under överlåtelseavtalet, se till att alla detaljer är klara och alla oklarheter utredda. Ett korrekt undertecknat avtal är inte bara ett papper – det är juridiskt bindande för båda parter.

Kontrakt bostad

Överlåtelseavtal bostadsrätt

För ett bindande avtal krävs att man uppfyller formkraven i bostadsrättslagen 6 kap. 4 §. Avtalet skall:

  • vara skriftligt

  • vara undertecknat av både köparen och säljaren

  • innehålla uppgift om vilken lägenhet som avses

  • innehålla uppgift om pris

Saknas någon av dessa uppgifter så kan köpet vara ogiltigt. Ett komplett överlåtelseavtal brukar även inkludera:

  • Tillträdesdatum

  • Handpenningens storlek och villkor

  • Villkor om t.ex. köparens medlemskap i bostadsrättsföreningen, finansiering, besiktning, m.m.

  • Lägenhetens skick vid överlåtelse

  • Ansvar för eventuella skador, intäkter och kostnader

  • Riktlinjer för städning och överlämning av nycklar

  • Konsekvenser om avtalet bryts av någon part

Visst, du kan sätta samman ditt eget avtal, kanske baserat på ett tidigare avtal. En del bostadsrättsföreningar erbjuder även mallar till sina medlemmar. Men för att säkerställa att allt blir rätt rekommenderar vi att du tar professionell hjälp från en mäklare eller advokat. Ett prisvärt och smidigt sätt att få allt rätt är att anlita Privatmäklaren för ett skrivuppdrag.

Se till att upprätta tre original av avtalet - ett för dig, ett för köparen och ett för bostadsrättsföreningen. Och kom ihåg, för att köpet ska vara giltigt måste köparen godkännas som medlem i bostadsrättsföreningen.

Bilagor till överlåtelseavtalet

När du upprättar ett överlåtelseavtal kompletteras det ofta med bilagor för att förtydliga olika aspekter av överlåtelsen. Dessa bilagor hjälper till att klargöra och specificera olika delar av köpet. Här är några av de vanligaste bilagorna till ett överlåtelseavtal:

  • Depositionsavtal: Detta dokument styr handpenningens villkor och hantering.

  • Objektsbeskrivning: Här får du en detaljerad beskrivning av både bostadsrätten och den bostadsrättsföreningen, vilket ger en klarare bild av vad som faktiskt säljs.

  • Frågelista: I denna lista redogör säljaren för eventuella kända fel och brister i bostaden.

  • Registerutdrag (ofta kallad mäklarbild): Ett officiellt dokument från bostadsrättsföreningen som ger information om den aktuella bostadsrätten.

Innan undertecknandet av överlåtelseavtalet bör köparen noggrant granska senaste årsredovisningen, föreningens stadgar samt energideklarationen. Denna förberedelse säkerställer en välgrundad och informerad överenskommelse.

Medlemskap i bostadsrättsföreningen

För att en köpare ska kunna flytta in i sin nya lägenhet krävs det att bostadsrättsföreningen först godkänner köparen som medlem. Därför, när överlåtelseavtalet undertecknas, inkluderas också en ansökan om inträde/utträde i bostadsrättsföreningen. Denna ansökan, tillsammans med ett exemplar av överlåtelseavtalet, skickas sedan till föreningen för granskning.

Det är viktigt att notera att en förening kan ta upp till en månad för att behandla och godkänna en ny medlemsansökan. Därför bör du undvika att sätta tillträdesdagen alltför nära datumet för avtalets undertecknande. Köparens medlemskap måste vara godkänt innan köpet är formellt klart och inflyttning kan ske.

Tidsramen för godkännande kan variera beroende på föreningens interna rutiner. Om godkännandet kommer snabbare än väntat finns alltid möjligheten att justera tillträdesdagen genom ett tilläggsavtal.

Handpenning

När kontraktet skrivs kan köpare och säljare komma överens om eventuell handpenning. Praxis är 10 % av köpeskillingen. Men det är inget tvång.

Har man anlitat en fastighetsmäklare sätter köparen normalt in handpenningen på mäklarens klientmedelskonto inom ca 5 arbetsdagar från att köpekontraktet skrivits under. Handpenningen hålls sedan på klientmedelskontot tills att alla eventuella villkor för överlåtelsen är uppfyllda. När villkoren är uppfyllda betalar fastighetsmäklaren ut pengarna till säljaren.

Handpenningens syfte är att ge säljaren viss säkerhet för de fall denne skulle anse sig berättigad till skadestånd från köparen. Att en säljare inte kräver handpenning betyder inte att säljarens rätt att kräva skadestånd försvinner.

Vid en helt privat försäljning finns det ingen fastighetsmäklare inblandad. Säljare och köpare kan i detta fall själva komma överens om att en handpenning skall erläggas direkt till säljaren i samband med att kontrakt skrivs. Viktigt är dock att tydligt dokumentera vad som skall hända med handpenningen i olika situationer.

Skrivuppdrag

Skall du köpa eller sälja en bostadsrätt och har du redan kommit överens med en motpart? Vill ni bara ha hjälp med kontrakten samt övrig formalia för att kunna slutföra affären på ett juridiskt korrekt sätt? Då kan en av våra mäklare hjälpa er med ett skrivuppdrag.

Läs mer om skrivuppdrag bostadsrätt här

Behöver du hjälp med köpekontrakt?

Kontakta oss så berättar vi mer.

Vill du komma i kontakt med oss?

info@pm.seRing 010-762 62 10

Vill du veta vad din bostad är värd?

Kontakta oss för en fri värdering


2025 copyright Privatmäklaren

Denna webbplats använder cookies och liknande tekniker för att erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Du kan läsa mer om hur vi hanterar cookies och dina uppgifter i vår Integritetspolicy.